
Radikale Venstre: Ja til dansk indflydelse
Når kriminelle organiserer sig i netværk på tværs af grænser, skal vores svar også være grænseoverskridende.
Skal europæerne løse fælles problemer sammen eller hver for sig? Det er i helt kort form det, som folkeafstemningen handler om. For Radikale Venstre er der ingen tvivl: De gode løsninger er de fælles løsninger. Derfor anbefaler vi et ja den 3. december.
Når kriminelle organiserer sig i netværk på tværs af grænser, skal vores svar også være grænseoverskridende. Det er derfor, Europol – det fælleseuropæiske politisamarbejde – er sådan en god idé. Her har vi nemlig en fælles, velkoordineret indsats mod organiseret kriminalitet.
Fordelene er åbenlyse
Europol fremhæves ofte, fordi det er et af de fineste eksempler på, hvordan vi i EU i fællesskab tackler grænseoverskridende problemer. Dansk politi bruger Europols faciliteter hver dag som et nøgleinstrument i optrevling af kriminelle netværk – for eksempel narkosmugling og børneporno. Fordelene er åbenlyse. Derfor skal vi sikre, at Danmark også fremover er fuldt og helt med i Europol – også når samarbejdet bliver tættere. Det er én meget vigtig grund til at droppe retsforbeholdet, som vil sætte os uden for Europol i løbet af 2016, hvis ikke vi overgår til en tilvalgsordning.
Det handler om dansk indflydelse
Men afstemningen handler om meget mere end Europol. Den handler om dansk indflydelse og mulighed for at følge med udviklingen, efterhånden som verden forandrer sig.
Vi har skabt et Europa, hvor mennesker kan bevæge sig frit. Danskere kan købe hus i Berlin, studere i Paris, arbejde i London, nyde deres otium på solkysten – og finde kærligheden hvor som helst. Vi kan bevæge os. Det virker nærmest selvfølgeligt. Men det er det langtfra. Det er skabt over mange år i et tæt europæisk samarbejde.
Behov for fælles regler
Mere samvær på tværs af grænser giver behov for flere fælles systemer og regler. Når danskere handler i europæiske netbutikker, skal det være lettere at klage over udenlandske varer. Når vi gifter os med borgere fra andre EU-lande, skal vi vide, hvilke regler der gælder, hvis vi skulle blive skilt. Når dansk erhverv handler internationalt, skal det være lettere at inddrive gæld fra virksomheder i andre EU-lande. Det er nogle af de områder, vi vil blive bedre til at håndtere med tilvalgsordningen på det civilretlige område.
Mere fællesskab
Verden udvikler sig. Danmark skal følge med. Tidens store udfordringer kræver mere fællesskab, ikke mindre. Grænsebomme begrænser vores frihed uden at løse problemerne. Derfor skal Danmark være med i fælles løsninger på retsområdet og også præge, hvordan nye tiltag skal se ud. For os er det et ja til Europa og et ja til øget dansk indflydelse.