
Liberal Alliance: Man må holde balancen
Den kommende afstemning er ikke et ja eller nej til Europol.
Kan Danmark fortsat være det sikre land, vi kender, hvis vi holder fast i retsforbeholdet? Kan vi stadig regne med, at forbrydere, der flygter på tværs af landegrænser, bliver standset? Kan vi stadig bremse smuglere, narkohandlere og netsvindlere, hvis vi bevarer vores forbehold over for overstatslige retssamarbejder?
Det er nogle af de spørgsmål, noget af den tvivl, som de EU-begejstrede partier forsøger at så forud for afstemningen om retsforbeholdet den 3. december.
Folketinget eller Bruxelles?
Men pointen med den kommende afstemning er ikke et ja eller nej til medlemskab af Europol, og det ville være rart, hvis vi i ugerne op til afstemningen kunne fokusere på det egentlige spørgsmål: Er vi villige til at skabe usikkerhed om Danmarks suverænitet i et fremtidigt EU samarbejde? Skal dansk retspolitik udformes i Folketinget eller i Bruxelles?
Liberal Alliances svar er Folketinget, og derfor anbefaler vi også et nej til at afskaffe forbeholdet. De fleste er partier er enige om, at Danmark fortsat skal være med i Europol, og jeg vil gerne understrege, at den fælles bekæmpelse af grænseoverskridende problemer for mig netop er en af hjørnestenene i det internationale samarbejde. Men der er også spørgsmålet om danskernes retssikkerhed, der ikke må tilsidesættes for at komme det overstatslige hensyn til gode.
En balancegang
Danmarks medlemskab af EU er en balancegang, hvor vi skal deltage i det fornuftige, og holde igen med det uhensigtsmæssige. Vi har de seneste år set en række sager, hvor de retssikkerhedsmæssige principper er blevet groft tilsidesat her i landet – for eksempel på skatteområdet – og det er noget, vi i Liberal Alliance ser på med stor alvor. Derfor er det helt afgørende for os, at beslutninger vedrørende et fundamentalt område som et lands retstilstand og borgernes retssikkerhed træffes tæt på borgerne.
Det bliver imidlertid vanskeligere, hvis retsforbeholdet afskaffes, og i det tilfælde vil vi åbne døren for, at politikerne ved simpelt flertal i Folketinget vil kunne afgive suverænitet på Danmarks vegne, uden at borgerne spørges ved en folkeafstemning.
Folketinget skal kunne sige fra
Af den simple grund bør vi besinde os og stå fast på, at Folketinget nu engang skal kunne sige fra over for lovgivning, der svækker danskernes retssikkerhed. Vi er sikre på, der kan findes en løsning, hvor Danmark forbliver en del af Europol, også hvis vi bevarer retsforbeholdet. Tænk bare: Hvem i alverden skulle være imod, at vi i Danmark hjælper med at fange forbrydere, som krydser de europæiske grænser?
Lad os ikke tippe balancen og overlade til EU, hvad Folketinget bør beslutte.