
Enhedslisten: Enhedslisten anbefaler et nej – for åbenhed og demokrati
At afskaffe retsforbeholdet vil betyde, at regler om politi, domstole, forældremyndighed og skilsmisser kan bestemmes i EU.
I december skal vi stemme om, hvorvidt retspolitikken for fremtiden skal overlades til EU eller bestemmes i Folketinget. Enhedslisten anbefaler et nej. Først og fremmest af demokratiske årsager. Men også fordi retssikkerheden og gennemsigtigheden vil lide overlast, og fordi Danmark vil kunne blive forhindret i at tænke nyt og gå foran, for eksempel i forhold til homoægteskaber og bedre LGBT-rettigheder.
Enhedslisten vil først og fremmest bevare retsforbeholdet, fordi vi ønsker mere åbenhed og demokrati. At afskaffe retsforbeholdet vil betyde, at regler om politi, domstole, forældremyndighed, skilsmisser og meget andet fremover kan bestemmes i EU. Beslutningerne kommer længere væk fra os borgere, og der bliver mindre åbenhed. Og så vil vi ikke kunne vælge andre politikere, hvis vi ønsker en anderledes politik.
Der er behov for stærkt internationalt samarbejde, men det skal forankres hos de europæiske befolkninger – selvfølgelig.
Konsekvenser for vores retssikkerhed
For det andet vil afskaffelse af retsforbeholdet få konsekvenser for vores retssikkerhed. For eksempel vil domstole i andre europæiske lande få adgang til at træffe beslutninger med gyldighed over for danske borgere. Det gælder i visse sager om forældremyndighed, skilsmisser og endda ransagninger i danske hjem og beslaglæggelser hos borgere i Danmark, uanset hvad danske dom stole måtte mene. Også selvom der er store problemer med korruption i andre EU-lande, og selvom ingen har et overblik over deres regler.
Stor forskel på straf og rettigheder
For det tredje er der stor forskel på retssikkerhed og rettigheder i EU. I Danmark går vi for eksempel foran, når det kommer til alternative strafformer som samfundstjeneste. Syd- og Østeuropa har tradition for retspolitik med hårde fængselsstraffe. I Litauen er ”homoseksuel propaganda” forbudt, og i Polen, Irland og Malta er der forbud mod abort. Et flertal af landene i EU har stadig forbud mod homo-ægteskaber.
Hvis vi afskaffer retsforbeholdet, skal de lande også sidde med ved bordet. Og de vil have lige så meget at skulle have sagt som Danmark.
Vi kan ikke tage selvbestemmelsen tilbage
Et nej betyder, at vi bevarer muligheden for mere demokrati og åbenhed og retten til at gå foran. Vi kan være foregangsland, når det kommer til retssikkerhed, familielovgivning og ytringsfrihed.
En nej-stemme vil ikke hindre Danmark i at hjælpe flygtninge i fællesskab med andre europæisk lande – det gør kun manglende politisk vilje. En nej-stemme står heller ikke i vejen for et fælles europæisk politisamarbejde. Men hvis retsforbeholdet først én gang er afskaffet, kan vi ikke tage selvbestemmelsen tilbage.