
Foto: vectorolie, www.freedigitalphotos.net
Europol – politisamarbejde over grænser
POLITI. I hovedkontoret i Haag samarbejder ansatte fra de lande, der er med i Europol, om efterforskning og anholdelser på tværs af grænserne.
EUROPOL |
Europol er et samarbejde mellem politiet i alle 28 EU-lande og 14 lande, som ikke er med i EU. Det er blandt andre Norge, Columbia, USA og Serbien. |
Europol er det europæiske politisamarbejde. Hovedkontoret ligger i den hollandske by Haag. I 2014 var der 912 ansatte i Europol. 185 af de ansatte er såkaldte forbindelsesofficerer. De er politi- og toldbetjente, som er udsendt fra de lande, som deltager i Europol-samarbejdet.
Forbindelsesofficererne står for al kommunikationen mellem Europol og myndighederne i deres eget land, samtidig med at de koordinerer anholdelser og samarbejdet med myndighederne i andre lande.
Efterforskning af narkosmugling
For eksempel kan politiet i Spanien, Frankrig, Tyskland og Danmark samarbejde om at skygge en narkosmugler, der tager turen fra Marokko til Spanien og op gennem Europa.
EUROPOL ER IKKE FBI |
Europol er ikke Europas svar på FBI i USA. Der findes ikke noget fælles europæisk politi, der på samme måde som FBI kan gå ind i en medlemsstat og foretage anholdelser eller starte en efterforskning. Den slags skal landenes myndigheder give hinanden tilladelse til. |
De forskellige myndigheder i landene kan så blive enige om, at de i en periode skygger smugleren op gennem Europa uden at gribe ind for at se, hvem der skal modtage narkoen, og i hvilket land det sker.
På den måde medfører samarbejdet, at de enkelte lande ikke ødelægger hinandens efterforskning, men i stedet gør den stærkere.
Oplysninger om personer
En stor del af samarbejdet handler om at dele oplysninger fra de forskellige landes nationale databaser.
På den måde kan politiet i Danmark for eksempel undersøge, om en person, der er mistænkt i Danmark, er registreret i andre landes databaser. I 2014 lavede dansk politi i gennemsnit 200 søgninger om dagen i Europols informationssystem.
Lige nu har Danmark adgang til en lang række databaser i EU-landene og i Europol, for eksempel motorregistre, pasregistre og fingeraftryksregistre. Det betyder, at hvis det danske politi for eksempel mistænker en hollandsk borger for at deltage i en pædofiliring i Danmark, kan en dansk betjent søge oplysninger om ham direkte i Europols databaser og bede om at få dem udleveret.
Besværligt udenfor
Hvis det danske politi står uden for Europol, kan en dansk betjent ikke søge i Europols registre. Det danske politi vil stadig have adgang til andre landes registre, men det bliver mere besværligt.
POLITISAMARBEJDE PÅ ANDRE MÅDER |
Danmark er med i andre former for politisamarbejde over grænser. Det gælder for eksempel: Interpol, der er et samarbejde mellem 190 lande om offentlig sikkerhed og terrorisme, organiseret kriminalitet, narkohandel, våbensmugling, trafficking, børnepornografi, økonomisk kriminalitet og korruption. Det nordiske politi- og toldsamarbejde, der blandt andet indebærer, at de nordiske lande har 33 udstationerede politi- og toldembedsmænd som forbindelsesofficerer i 17 lande. De arbejder med alle former for grænseoverskridende kriminalitet i Norden. |
Så skal politiet i Danmark sende en anmodning til for eksempel Hollands politi, som skal svare på, om personen findes i registeret. Derefter kan politiet i Danmark sende en officiel anmodning om at få flere oplysninger på personen.
Ud over de enkelte landes databaser har Danmark adgang til en lang række krydsdatabaser i Europol, som giver et overblik over, hvordan kriminaliteten udvikler sig på tværs af grænser.
Cybercrime, organer og våben
Europol beskæftiger sig generelt med alle former for grænseoverskridende kriminalitet.
I disse år er der særligt fokus på cyberkriminalitet. Det kan eksempelvis dreje sig om, at virksomheders sikkerhedssystemer bliver hacket af kriminelle i andre lande.
Europol beskæftiger sig også med pædofilisager, menneskehandel og -smugling, handel med narkotika, våben og organer. Også områder inden for finansiel kriminalitet tager Europol sig af, ligesom Europol fokuserer på kriminalitet i forbindelse med radioaktive stoffer.